8 leggyakoribb téma

Milyen betegségek figyelmeztető tünete lehet a végbéltáji vérzés?

2627
HOZZÁSZÓLÁS:

A végbél- és vastagbélbetegségek vezető tünetei között leggyakoribb és legfontosabb a vérzés. A végbélnyíláson keresztül megjelenő vér többféle szempont szerint értékeljük.belrendszer

Mit jelenthetnek a különböző fajtájú vérzések?

A vér színe lehet világospiros, amely verőérből ered, és lehet sötét, szederjes, vörös, amely gyűjtőérből származik.

A vérzés jelentkezhet a székeléstől függetlenül, a székelés elején vagy a végén. A vér lehet a széklet felszínén vagy elkeveredhet a széklettel. A széklet színét az elveszített vér mennyisége és a vérzés forrásának a helye határozza meg.

Ennek megfelelően pirostól feketéig különböző színárnyalatú lehet. A vér mennyisége pár csepptől több deciliterig terjedhet. A vért laboratóriumban biztosan ki lehet mutatni.

A széklet színét befolyásolják egyes tápanyagok (spenót, áfonya, szeder) és gyógyszerek (vas, szén). Ezek a széklet színét sötétté, feketévé teszik. A végbélnyílástól távolabbi bélszakaszból származó vérzés is hasonló színelváltozást okoz, így a kettő egymással összetéveszthető.

Milyen panaszokat okozhat a vérzés?

A vérzés tünetei függnek a vérzés típusától és mennyiségétől. A tünetek lehetnek enyhék és súlyosak.

A frissen, hevenyen kialakult vérszegénység jellemzője a gyengeség, a sápadtság, a szédülés, a keringészavar. A hosszú ideje tartó vérszegénység tünetei lassabban fejlődnek ki, elhúzódva jelentkeznek. Ilyenkor testsúlycsökkenéssel is találkozunk, bár ez elsősorban a rákos betegség kísérője. A vérzés tünete az alapbetegség jellegére, súlyosságára biztos támpontot nem nyújt.

Ha a széklet színe az emésztett vértől fekete, akkor szurok-székletről (melaena, kiejtése: meléna) beszélünk. Akkor van idő a vér megemésztődésére és széklettel való keveredésére, ha a vérzés a gyomor-bél rendszer gyomorhoz közeli szakaszaiból származik. A szurokszéklet is rákra gyanút ébresztő tünet.

Milyen betegségek figyelmeztető tünete lehet a vérzés?

Az orvos első és legfontosabb feladata a bélrák kizárása. Sokan vizsgálták a vérrel kevert széklet gyakoriságát. Egy német statisztika szerint végbélrák esetében 26%-ban, vastagbélrák esetében 49%-ban, aranyérbetegség során pedig 15%-ban találtak vérrel kevert székletet.

Eszerint a leggyakoribb előfordulást vastagbélrák mellett észlelték, de tetemes az előfordulás aranyérbetegség esetében is.

A végbélnyíláson át friss vér ürülését többféle betegség okozhatja, és ezek közül is csak egyik az aranyeres csomó. A legfontosabb itt is a vastag- és a végbélrák elkülönítése.

Itt említjük meg a bélszarkómát is (sarcoma = rossz-indulatú kötőszövetes daganat). A végbélnyílásból friss vér ürülését okozhatja még néhány nem rosszindulatú, de időnként súlyos kimenetelű betegség is, például a vastagbélgurdély (a bél kiöblösödése, diverticuluma), a fekélyes vastagbél-gyulladás, a Crohn-féle bélgyulladás, a polip.

A polip a vastag- vagy a végbélben előforduló, különböző nagyságú, bélnyálkahártyával fedett, daganatszerű képlet, amely vérezhet is. Általában jóindulatú, de ritkán rákosán is elfajulhat.

2627
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]