8 leggyakoribb téma

Milyen hashajtókkal kezelhető az idült székrekedés?

4442
HOZZÁSZÓLÁS:

Az idült székrekedés kezelése elvileg nem gyógyszeres. Diétás és egyéb kezelési módohashajtok (az életmód, az életkörülmények megváltoztatása, átnevelés) jönnek szóba. A hashajtók a székrekedés okát nem gyógyítják, kizárólag tüneti kezelésre képesek. Hosszan tartó adásuk megszokáshoz vezet és másodlagos bélhurutot is okozhat.

Hogyan hatnak a hashajtók?

A hashajtók meggyorsítják a székürítést, elősegítik a belek kiürülését. Hatásmódjuk és hatáserősségük igen változatos.

Hatásukat többféleképpen fejtik ki: gátolják a bélből a víz felszívódását, serkentik a bélmirigyek elválasztó tevékenységét, fokozzák a vékony- és vastagbél mozgását.

Vannak olyan hashajtók, amelyeknek a hatására az ürített széklet még formált, mások hatására viszont pépes lesz, a drasztikus szerek pedig folyékony székletet eredményeznek. A kis adagban formált székletet kiváltó hashajtó nagy adagban már folyékony székletet hoz létre.

A hashajtók állandó szedése káros, mert megzavarja a normális bélműködést, illetve annak összehangolt, finom reflexmechanizmusát. Indokolatlan és korlátlan szedésük renyhe bélmüködést, az élet végéig tartó emésztési zavart, fokozott gázképződést, bélpuffadást (felfúvódást) okozhat. Hosszas alkalmazásuk során a beteg rászokhat az állandó hashajtásra, és utána már nem képes elhagyni a gyógyszert.

Milyen fajta hashajtók léteznek?

A sós hashajtók olyan sókat tartalmaznak, amelyek a bélből nem vagy csekély mértékben szívódnak fel. A szervezettől vizet vonnak el és a beteg híg, folyékony székletet ürít.

Ismertebbek: glaubersó, keserűsé, Károly-só. Ide tartoznak a keserűvizek is. Egy-egy pohár keserűvíz megkönnyíti a bélműködést, de állandó használatuk bélhurutot okozhat. Aranyér esetén a puha, laza széklet ürítése az optimális, ilyenkor az erélyes hatású sós hashajtók adása nem ajánlható.

A paraffinolaj (2—4 evőkanál naponta) az aranyeret okozó székrekedés legelterjedtebb gyógyszere. Színtelen, szagtalan, ízetlen olaj, nincs közvetlen hashajtó hatása.

A vastagbélben a sűrű béltartalmat puhává és sikamlóssá teszi. Idült székrekedés során megkönnyíti a beszáradt széklet kiürítését. A paraffinolaj nem szívódik fel, hanem a széklettel távozik. Tartós alkalmazása nem ajánlatos, mert csökkenhet a zsírban oldódó (A, D, E, R K) vitaminok felszívódása, sőt leírták, hogy folyamatos szedésük esetén a gyomor-bél rendszerben fokozódhat a rák kialakulásának a veszélye.

A ricinusolaj (10—30 g vagy 1—2 evőkanál alkalmanként) színtelen bélizgató szer. Fokozza a bélmozgást, főleg a vékonybélét. Gátolja a folyadék felszívódását. A vastagbélben sikamlóssá teszi a bélsarat és megkönnyíti a kiürülését.

Bevétele kellemetlen, hideg gyümölcslével, tejjel, alkohollal vagy citrommal könnyebb. A gyógyszertárakban kapható ricinusolajkapszula kiküszöböli ezt a hátrányt. 1 kapszula 500 mg ricinusolajat tartalmaz, ilyen adagban gyenge hashajtó. Szokásos adagja igen erős hatású, ezért csak ritkán, egyszeri hashajtásra adható, tartósan nem.

4442
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]