8 leggyakoribb téma

Milyen egyéb betegségekre utalhatnak az aranyeres tünetek?

1966
HOZZÁSZÓLÁS:

Az aranyérbetegség annyira közismert, hogy szinte mindenki hallott már róla valamit. Ha valakinek végbéltáji panaszai vannak, esetleg tapint is ott valamit, akkor elsősorban aranyérre gondol.

Ezzel magyarázható, hogy a beteg sokszor azzal jelenik meg az orvosnál, hogy ,,Aranyerem van!”. Sőt, sokszor hasonló a folytatás is.,,Doktor úr, tessék nekem kúpot és kenőcsöt felírni aranyér ellen!”. Ennek alabelrak-vastagbelrak-daganat-9pján úgy látszik, hogy nincs elkülönítő kórismézési (differenciáldiagnosztikai) probléma.

Nem biztos, hogy aranyér!

A valóságban nem ilyen egyszerű a kérdés. A gondos elkülönítést lényeges, mert az aranyérbetegség könnyen összetéveszthető egy kezdeti stádiumban lévő bélrákkal.

Figyelmesen végzett vizsgálatokkal jól el lehet különíteni az aranyeret más, hasonló tünetekkel kezdődő kórképektől. Helyes kezelési tervet csak helyes diagnózis alapján dolgozhatnak ki.

A végbél legtöbb betegségének egymáshoz hasonló tünetei vannak. Megkülönböztetünk úgynevezett (vezető) tüneteket és kevésbé előtérben álló melléktüneteket.

Az aranyérbetegség fő tünetei

Vérzés (vérszegénység)

Fájdalom (valamilyen formában: éles, szúró, húzó fájdalom, kellemetlen feszülés, égés, diszkomfortérzés)

Székelési zavar (fájdalmas székelés, makacs székrekedés)

Melléktünetei:

– Nyákos, gennyes, székletes váladékozás a végbélnyílásból

– Akarattól független széleresztés

– A végbél körüli bőr viszketése

E tünetek közül az elkülönítendő egyéb bélbetegségekben egyesek előtérbe kerülnek, mások — betegségenként változóan — a háttérben maradnak.

Milyen más betegségekre utalhatnak a tünetek?

Az aranyér és a végbél vagy a vastagbél egyéb betegségeinek egymástól való elkülönítésében több betegség jöhet szóba, de a legnagyobb jelentősége a bélráknak (karcinóma) van.

A bélrák viszonylag gyakran fordul elő, és az életet veszélyezteti.

Az aranyér hosszú ideig, sokszor évtizedekig tartó, esetleg az egész életet végigkísérő — de jóindulatúelváltozás. Az aranyér biztosan összeegyeztethető az élettel, bár sokszor megkeseríti.

Ezzel szemben a bélrák rosszindulatú daganat. A betegség viszonylag gyors lefolyású, és ha a megfelelő kezelést nem sikerül korán elkezdeni, akkor a beteg életét vesztheti.

Amennyiben a vizsgálat során aranyérbetegséget, találunk, akkor azt kell eldönteni, hogy az aranyér önálló (elsődleges) vagy más betegség következtében kialakult (másodlagos) kórforma. Az utóbbi esetben ugyanis az aranyér csak tüneti betegség.

Ha más betegség van a háttérben

Vannak olyan hasi betegségek (például daganat, májzsugorodás), amelyek kismedencei vérbőséget, majd a gyűjtőerekben pangást okoznak. Ez a folyamat hajlamosít az aranyér kialakulására, így nemritkán aranyeret találnak a végbélrák mellett.

Itt tehát két betegségről van szó: egy elsődleges, kiváltó vagy alapbetegségről és egy másodlagos, következményes vagy tüneti betegségről,

A bélrák mellett,.szabályos” aranyérbetegséget is találunk. Ha ilyenkor az orvos nem jár el kellő alapossággal, és csak az aranyeret operálja, az tragikus következményekkel járhat. Értékes időt veszíthetünk, és ezalatt a bélrák tovább növekszik és in-operábilis (műtéttel nem gyógyítható) stádiumba kerülhet.

1966
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]