8 leggyakoribb téma

Mi is valójában az aranyér?

1792
HOZZÁSZÓLÁS:

Az aranyér szó eredetével kapcsolatban két, középkori eredetű magyarázat áll fenn. Az egyik szerint a fájdalmas, gyulladt, pangó aranyér spontán megrepedésével a panaszok megszűntek, ezért aranyaaranyer3t érő vérzésnek nevezték.

A másik magyarázat szerint, a középkorban a magas vérnyomás egyetlen kezelési módja az érvágás volt, amelyet a felcser végzett arany ellenében, így akinek megrepedt az aranyere érvágás nélkül, nem kellett fizetnie, tehát aranyat érő vérzése volt.

Mi is az aranyér?

Az aranyér normális fiziológiai képződmény, amely születésünk óta jelen van. 3 darab rugalmas párnácskaként kell elképzelni, a tér egyazon síkjában, három irányban. Kb. 2 cm-rel a végbélnyílás felett, egy 0,7 cm-es teret kitöltve, mint finom tömítőgyűrű járulnak hozzá a végbél tökéletes zárásához.

Székelésnél ezek a vérrel telt rugalmas párnácskák szétnyílnak, mint a fényképezőgép blendéje, utat engedve a széklet tömegének, ugyanakkor védik a végbélcsatornát a széklet okozta sérülésektől.

Mi is alkotja ezeket a nyálkahártyával fedett rugalmas párnákat, melynek ugyanaz a neve mint a hímvesszőben található barlangos testnek (corpus cavernosum), ami erekció alkalmával vérrel telik meg, adott ideig a pangás fennáll, majd a pangó vér elvezetődik, és ezt a bennük lévő söntölhető érhálózat okozza?

A végbélben lévő aranyerek ugyanilyen barlangos testként viselkednek, melyek nagysága, azaz vérrel való telítettsége határozza meg, hogy éppen tömítésre, vagy a székelés alkalmával a párnák kiürülésével, ellapulásával egy széles, tág csatorna létrehozásával a széklet távozását segítik elő.

Az artériák végágainak megfelelően 3 típusos irányban helyezkednek el: 3, 7 és 11 óra irányában. A három típusos irányon kívül a köztes területeken is megjelenhetnek ún. „szatellita csomók”. Nem kötelező a típusos irányok valamennyién megnagyobbodott csomókat találni, tehát egy betegnek lehet csak egy, de lehet körkörösen akár 6-8 csomója is.

Az irányok leírására azért van szükség, mert ezzel pontosan meghatározható a végbélbetegségek elhelyezkedése, azaz az orvos által talált elváltozás pontos koordinátáit meg kell adni (hány cm magasságban a végbélnyílástól, milyen irányban helyezkedik el stb).

1792
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]