8 leggyakoribb téma

Ismerje meg az aranyérre jellemző tünetegyüttest

2927
HOZZÁSZÓLÁS:

Az aranyeres beteg panaszai, a betegség tünetei sokszínűek. A panaszok mértéke nincs arányban az aranyeres csomó valóságos nagyságával.

Előfordul, hogy kifejezetten nagy csomót találnak lényeges kellemetlenség nélkül, máskor az alig látható vagy éppen csak tapintható elváltozás kifejezett panaszokat okoz.

Az aranyér jellemző tünetei

Aranyérbetegségre hívja fel a figyelmet az itt felsorolt tünetek bármelyike, de tudni kell, hogy az aranyérnél súlyosabb betegségek is kezdődhetnek ezekkel a tünetekkel.

Vérzés

A székelés alatt vagy után jelentkező vérzés az aranyér leggyakoribb tünete. Közvetlen kiváltó oka a széklet okozta mechanikus ártalom, amelyet súlyosbít a székelés eredményességét elősegítő préselés, erőlködés.

A fájdalom miatt viszont csökken a székelés gyakorisága. A vérzés általában kifelé ürül. A pár csepp vér a kemény széklet felszínén (esetleg a széklettel elkeverve), a WC-papíron, a WC-csészében, olykor a beteg fehérneműjén látható.

Érdekes, hogy kezdetben csak az egyik oldalon észlelhető a vérzés, vagyis a WC-csészének mindig azonos oldala lesz véres (a belső aranyeres csomó elhelyezkedésétől függően). A vérzésnek ez a formája később, a csomó növekedésével, előesésével megváltozik.

A belső aranyeres csomókat vékony nyálkahártya fedi, ezért sérülékenyek, könnyen véreznek. A külső csomókat vastagabb átmeneti hám fedi, ezek ritkán véreznek.

A vérzés általában kisfokú, legtöbbször pár csepp, ritkán fél decilitert is elérhet, néha viszont rejtett, mikroszkopikus jellegű. Ha az aranyeres csomó gyakran és erősen vérzik, akkor másodlagos vérszegénység (anaemia) is kialakulhat.

Az aranyeres csomóban nemcsak gyűjtőeres, hanem verőeres vér is van, ezért a csomóból származó vér kevert jellegű, színe világospiros. (A csak gyűjtőeres vérzés színe sötét, szederjes.)

A vérzés általában minden kezelés nélkül eláll, de a következő székeléskor megismétlődhet. A vérzéses periódusok gyakran teljes panaszmentességgel váltakoznak.

Fájdalom

Az aranyérbetegség súlyosságára nem jellemző a fájdalom megjelenése és mértéke. Az aranyér kifejlődését kezdetben rosszabb közérzet kísérheti, különösen járás, munkavégzés (ülőmunka) idején.

A belső aranyeres csomók megbetegedései súlyosabb kimenetelűek, de nem fájdalmasak, mert a csomót fedő nyálkahártya nem érzékeny.

Ezzel szemben a külső csomók igen fájdalmasak a csomót fedő érzékeny hám miatt. A fájdalom függ még a csomónak a végbél záróizomzatához való viszonyától is. Ha a csomó a záróizmon van, akkor az igen nagy fájdalommal jár.kemeny-szekrekedes-nyomas-nyomni

Az aranyeres csomó vérzése általában nem fájdalmas. Megjelenik viszont a fájdalom a belső aranyeres csomót kísérő szövődmények (előesés, kizáródás, rögösödés stb.) során, és ezt az ujjal vagy műszerrel végzett végbélvizsgálat csak fokozza.

Különösen erős a fájdalom akkor, ha az aranyeret végbélrepedés, végbélelőesés, esetleg tályog kíséri.

Égő, szúró érzés kíséri a makacs székrekedést. A székelési kísérletek a beteg legkeservesebb percei. Ez a kellemetlenség a székelés után még hosszú ideig megmarad. Sok panaszt okoz a hamis (fals) székelési inger is.

A belső aranyeres csomó előesése

Ez a vérzés mellett a legfontosabb és a leggyakoribb tünet, amely sokszor a további rosszabbodás kiindulási helye is.

A makacs székrekedés miatti ismételt erőlködés hatására az aranyeres csomó fokozatosan növekszik, megduzzad, majd a széklet nyomása miatt a bél laza nyálkahártyájával együtt előrecsúszik és megjelenik a végbélnyílásban.

Kezdetben a székelés után spontán visszacsúszik a helyére. A folyamat előrehaladtával a csomó tovább növekszik.és a végbél záróizmának fájdalmas összehúzódása miatt a székelés mind nehezebb lesz.

2927
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]