8 leggyakoribb téma

Amit tudnia kell az aranyérbetegség előfordulásáról és tüneteiről

1832
HOZZÁSZÓLÁS:

Az aranyérbetegség előfordulása csecsemőkortól aggastyánkorig bármikor lehetséges. A nők és a férfiak megbetegedésének aránya megegyező, 50 év felett a lakosság több mint 50%-a érintett. A kor előrehaladtával előfordulási arányuk egyre nő.aranyer7

Az aranyér okozta tünetekről tudni kell, hogy periodikusak, azaz időnként teljes panaszmentesség állhat fenn. Érdekes megfigyelés, hogy a betegek bármilyen végbéltáji panaszt aranyérbetegségnek tulajdonítanak. Az aranyérbetegség felállításának diagnózisa egyrészt nagyon egyszerű, másrészt nagyon bonyolult. A bélben – és nemcsak a vég-bélben – előforduló betegségek is hasonló tünetekkel jelentkeznek.

Az aranyér okozta vérzés

Az aranyér növekedésével fala egyre vékonyabb és sérülékenyebb lesz, ugyanúgy, ahogyan egy luftballont felfújunk, fala egyre vékonyabb, sérülékenyebb. Jellemzője, hogy a vérzés mindig székelés alkalmával lép fel, a székelés befejeztével megszűnik.

Mindig friss, piros vér látható. Mennyisége kevés, éppen csak a WC-papírt színező vérzéstől nagy mennyiségű, spriccelő, súlyos vérszegénységhez vezető vérzésig bármilyen lehetséges. Amikor a beteg sötétbordó, darabos, vagy fekete színű vérzésről számol be, mindig magasabb béltraktusban keresendő a vérzés forrása. Amennyiben a vérzés világos, de a beteg a székletbe keveredve találja a vért, az egész vastagbél átvizsgálása szükséges.

Fájdalom

Az aranyerek csak szövődmény esetén fájnak, mint gyulladás, trombózis, kizáródás. Erős, tartós fájdalom esetén egyéb végbélbetegségekre (mint pl. végbélrepedés, tályog, a bent lévő mirigyek zárófedelének gyulladására) kell gondolni.

Váladékozás, nedvedzés

A II. stádiumnál előrehaladottabb aranyerekre jellemző. A megcsúszott párnák miatt az aranyerek eredeti tömítő szerepüket nem tudják ellátni, a végbél nyálkahártyája által folyamatosan termelődő váladék kijut a végbél körüli bőrre, a fehérneműt szennyezi, viszketés lép fel és kialakul az ún. nedves végbél, melyen gombák, baktériumok tapadnak meg.

Természetesen viszketést az aranyereken kívül még többféle betegség is tud okozni: bizonyos bőrbetegségek, pl. pikkelysömör, bélférgesség, helytelen higiénés szokások. (Székelés után mindenkinek ajánlott a végbélnyílás vízzel való kimosása, mivel a finom bőrredők WC-papírral jól nem tarthatók tisztán, és a fennragadt székletmaradvány olyan bontó enzimet tartalmaz, mely előbb-utóbb a bőr károsodásához, viszketéséhez vezetnek.Amennyiben nincsen módja valakinek székelés után kimosni a végbélnyílását, a WC-be menet vizezzen be egy papír zsebkendőt vagy WC-papírt, és ezzel tisztítsa meg a nyílást a száraz törlés helyett.)

Diszkomfort érzés

A beteg úgy érzi, mintha nem tudná igazán kiüríteni a székletét, mintha mindig maradna a végbelében valami, állandó teltségérzés jellemzi. Ezt az aranyereken kívül sokszor a kenőcsös széklet okozza, ami hajlamos a végbél feletti nyálkahártyán megtapadni, állandó ingerérzés alakul ki, és a beteg erőteljes nyomással sem tud tőle megszabadulni.

Egyetlen módja a székelés után elvégzett alacsony beöntés, melyre ma már igen finom, a zuhany gégecsövére felcsavarható, ún. intim zuhany áll rendelkezésre. Kellemetlen, ki nem ürülés érzést okozhat végbélben ülő térfoglaló folyamat, polip, daganat is.

Duzzanat

Hosszabb ülésnél, állásnál, székelésnél, nagyobb erőkifejtésnél alakulhat ki. Elsősorban a külső aranyeres csomókra jellemző, melyek megtelnek vérrel, előboltosulnak, de különösebb fájdalmat enyhe húzó érzésen kívül nem okoznak, és szinte soha nem véreznek.

A beteg duzzanatként éli meg a préselésre előeső belső aranyeres csomóját is, de ezeket a gyakori vérzés jellemzi, és ezek a csomók az utolsó, azaz a negyedik stádiumot leszámítva mobilisak, a végbélnyílás belsejébe visszahelyezhetők, vagy maguktól visszacsúsznak. A külső csomók – mivel kívül van a helyük – nem nyomhatók vissza.

A fent ismertetett tünetek bármelyikét utánozhatja az aranyérbetegségnél sokkal súlyosabb betegség is, mint pl. vastagbélgyulladás, polip, daganat.

Soha ne elégedjünk meg a patikában kapható aranyeres kúpok, kenőcsök használatával vizsgálat nélkül! Tünetek esetén egy tükrözéses vizsgálat kötelező a diagnózis felállításához!

Amennyiben a betegnek aranyere van, a beteg eldöntheti tünetei és egyéni toleranciája szerint, hogy szeretné-e gyógyíttatni magát vagy sem. Mivel az aranyerek elrákosodni nem tudnak, ha úgy dönt, életfogytiglan karbantarthatja, de ha a talált elváltozás daganat, vagy polip, megfelelő kivizsgálás után azonnali eltávolításra van szükség.

A végbél-vastagbéldaganatok legnagyobb része polipokból fejlődik ki néhány év alatt, és még polip alakjában könnyedén, ambulánsán a tükrözés alkalmával eltávolítható.

Mindenkinek ajánlott 45-51 év felett a vastagbél-, végbél szűrése, akár panaszok nélkül is, hiszen a polipok hosszú ideig teljesen tünetmentesen nőhetnek. Különösen ajánlott a vizsgálat azoknál, akiknek a családjában béldaganat előfordult.

1832
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]