8 leggyakoribb téma

Az aranyér sebészetének rövid történeti áttekintése

1609
HOZZÁSZÓLÁS:

Az aranyérbetegség évezredek óta ismert. Már az ókori egyiptomi papiruszokon és a hindu leírásokban is találkozunk a kórkép ismertetésével. Először Hippokratész (Kr. e. 460—388), az ókor híres, gcanstockphoto6868100örög orvosa foglalta össze az akkori ismereteket az aranyér sebészetéről. Felfogása szerint az aranyér kezelése három eljáráson alapszik: az aranyeres csomó lekötése (a csomó kimetszésével vagy anélkül), kimetszés (önállóan), kauterizáció (a beteg szövet roncsolása tüzes vassal vagy maró anyaggal). – A történelem során ezek az alapelvek alig változtak, igazából csak finomodtak…

A középkori viszonyokra nemcsak a leírások, hanem a korabeli képek is jellemzők. Egy-egy műtét menetéről, az akkori műszerekről, az operációt végző orvos felfogásáról és a műtéti körülményekről a kép sokszor minden leírásnál többet mond.

Ismeretes, hogy Napóleon sokat szenvedett aranyere miatt. Testvérének, Jeromosnak is volt aranyere (öröklődés?). Napóleon a Waterlooi csata előtt és alatt állítólag rögös aranyérgyulladással gyötrődött…

Az orvostörténelemből tudjuk, hogy sok nagy és híres embernek — királynak, császárnak, elnöknek, hadvezérnek — volt aranyere, de arról nincs adat, hogy a múltban a szegény emberek között — akiknek más volt a tápláléka és a munkája, mint a királyoknak — az arányér milyen arányban fordult elő.

Azt tudjuk, hogy aranyérbetegség első modern műtétjét 1888-ban végezték, lényege az aranyeres csomó eltávolítása és ellátó ereinek a lekötése volt. A műtéti eljárás később a tapasztalat-gyűjtéssel, a kísérletezéssel, a technika és a fájdalomcsillapítás fejlődésével tovább tökéletesedett.

1609
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]