8 leggyakoribb téma

Ismerje meg az aranyeres csomók megelőzési és kezelési lehetőségeit

1422
HOZZÁSZÓLÁS:

Az aranyeres panaszok ritkák a világnak olyan térségeiben, ahol rostban gazdag, agyonfinomítástól mentes élelmiszereket fogyasztanak. A rostban szegény, túlnyomórészt feldolgozott ételeket tartalmazó étrend nagyban hozzájárul a csomók képződéséhez.aranyer6

Növeljük  a rostbevitelt

A rostszegény étrend megnehezíti a székelést, mert a széklet mennyisége kevesebb, állaga keményebb. Az erőlködés fokozza a hasűri nyomást, ami elzárja a vénás véráramlást. A megnövekedett nyomás fokozza a vér pangását az alhasban, jelentősen meggyengítheti az ereket, előidézi az aranyeres csomók kialakulását.

A megelőzés talán legfontosabb eleme a rostdús étrend. A zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és magvak fokozzák a bélrendszer mozgását, perisztaltikáját. Továbbá a rostok több típusa megköti a vizet, ami képlékennyé teszi a székletet, emeli a mennyiségét, ezáltal könnyebben, kisebb erőlködéssel üríthető.

A széklet mennyiségének növelése

Természetes térfogatnövelőkkel is csökkenthetjük az erőlködést. Ezek a rostos anyagok, különösen az indiai bolhafű (Plantago afra és P. arenaria) magja és a guár enyhén hashajtó hatásúak azáltal, hogy megkötik a vizet, és zselatinszerű masszát képeznek. Általában ezek kevésbé irritáló hatásúak, mint a búzakorpa és más, cellulózrostokat tartalmazó termékek.

Több kettős vak kísérlet mutatta ki, hogy a térfogatnövelő rostok nagyban csökkentik az aranyeres tüneteket (vérzés, fájdalom, viszketés, aranyér előreesés), s javítják a bélműködést.

Hidroterápia

A meleg ülőfürdő hatékony és szelíd gyógymód az egyszerűbb esetekben. Hőfoka legyen 38-40 °C körül. Hatása jótékony, de mint a krémeké, balzsamoké – rövid életű.

Helyi kezelés

A helyi kezelés a legtöbb esetben csak átmeneti megkönnyebbülést hoz, de még ez is jobb a semminél. Ide tartoznak a végbélkúpok, a kenőcsök és a végbélbetétek.

Sok vény nélkül kapható szer főként természetes anyagokat tartalmaz (varázsmogyoró [Hamamelis], cápamájolaj, tőkehalmájolaj, kakaóvaj, pemi balzsam, cinkoxid, élő élesztő flóra-származék és allantoin), körömvirág-kivonat.

Flavonoidok

A flavonoid-készítmények bizonyítottan enyhítik az aranyeres panaszokat az érfalak megerősítése révén. A korábbi vizsgálatok a rutint (P-vitamint) vették górcső alá, újabban és átfogóbb módon a hidroxi-etdrutoziddel foglalkoztak (HER).

A rutinnal és a citrusfélék bioflavonoidjaiból készült szerekkel hasonló eredményeket értek el, mint a HER-rel, de utóbbi hatékonyabbnak tűnik.

Több kettős vak vizsgálatban mutatták ki a HER hatását visszerekkel és aranyeres csomókkal szemben. Néhány vizsgálatba terhes nőket is bevontak; a HER nagyon jól javította a vénás működést, és enyhítette az aranyeres tüneteket a terhesség idején. Az egyik beszámoló szerint a HER-rel (napi 1000 mg-os adagban, négy héten át) kezeltek 90%-nak enyhültek a tünetei, míg ez a placebocsoport csupán 12%-ára volt igaz. Hasonló hatást értek el a HER-rel a nem terhességi eredetű aranyeres csomók esetében is.

1422
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Tóthné Kiszter Anna szerint:

    Először aranyeres panaszok szülés után jelentkeztek. Hál istennek egyszerű helyi kezelés hatásosnak bizonyult. Sajnos sokak számára kínos a téma és nem fordulnak orvoshoz kellő időben, csak, ha már súlyos a helyzet.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]