8 leggyakoribb téma

Milyen ambuláns sebészi kezelési eljárásokkal gyógyítható az aranyér?

3924
HOZZÁSZÓLÁS:

Injekciós kezelés (szkleroterápia)aranyer (1)

Az eljárás alkalmas az I. és II. fokú belső aranyérbetegség kezelésére. A beavatkozás késői hatását, eredményességét tekintve elmarad a gumigyűrűs lekötés és a műtéti kezelés mögött. Egyes, nagy tapasztalattal rendelkező és sok beteget kezelő külföldi intézetek az injekciós kezelés jó eredményeiről számolnak be. Hazánkban a módszer nem terjedt el.

Az aranyeres csomó tágult erei közé fecskendezett oldat gyulladást idéz elő, és annak hegesedés lesz a következménye. A hegszövet szűkíti, elzárja a tágult ereket, és így jelentősen zsugorítja a csomót.

Az aranyeres csomók bizonyos időközönként végzett, egyenkénti kezelése helyett törekedni kell az egy alkalommal megoldható teljes kezelésre. Az eredmények tekintetében különbség nincs, viszont az egyszeri bejövetel, az egyszeri kezelés és a kellemetlenségek egyszeri elviselése előnyt jelent. Ha a körültekintően elvégzett egyszeri kezelés után a tünetek továbbra is megvannak, akkor más kezelési módszert kell választani.

Gumigyűrűs lekötés

Az I., II. és III. fokú belső aranyérbetegség kezelésére egyaránt alkalmas ez a módszer. A beavatkozás érzéstelenítést nem igényel. A fogazott vonal alatti betegségek kezelésére — ilyen a külső aranyeres csomó is — nem alkalmas.

Amennyiben a belső csomókhoz egyéb betegség (például a végbélnyílás berepedése) is társul, akkor műtét ajánlott. Az eljárás nem jár több kellemetlenséggel, mint az injekciózás, viszont lényegesen eredményesebb. Az I. és II. fokú aranyérbetegség kezelésében a műtét sem hatásosabb a gumigyűrűs lekötésnél. Az általánosan elterjedt ambuláns módszerek közül ez a legjobb.

A beavatkozás lényege, hogy egy eszköz segítségével az aranyeres csomó tövére két gumigyűrűt helyeznek. A gyűrűk elszorítják az aranyeret tápláló ereket, ezért az elhal. A kezelés után 2—5 nappal — de általában egy héten belül — az elhalt csomó leesik, és a helyén egy kis fekély marad vissza. A betegnek be kell tartania a diétás utasításokat, és napi kétszeri ülőfürdőzés ajánlott.

Utóvérzés a kezelés közvetlen következményeként, illetve a gyűrű leesésekor jelentkezhet, de a kórházi ellátást igénylő vérzés rendkívül ritka. A gyűrű leesése után berepedés formájában visszamaradó és tartós panaszt okozó fekély szintén alig fordul elő. A módszer alkalmazását követően kialakuló ritka szövődmények közül említésre méltó még a gyűrű lecsúszása, a külső aranyeres csomók trombózisa, gyulladásos elváltozások, szűkületek kialakulása, vizelési nehezítettség.

A legjobb eredmények természetesen az I. fokú betegség kezelését követően várhatók. A kezelés hatékonysága nem függ a kezelt csomók számától. A több gyűrű felhelyezésével a végleges ellátásra törekvő egyszeri kezelés éppoly hatásos, mint az egy alkalommal csak egy csomót gyűrűző, többszöri bejárást igénylő. Az egy alkalommal több csomót gyűrűző módszernek a közvetlen kellemetlenségei kifejezettebbek. Ha 3—4 beavatkozásnál többre lenne szükség, akkor inkább a műtét választandó.

Fagyasztásos kezelés

Az eljárás a gyors fagyasztás utáni gyors felolvadás által okozott sejtkárosodáson alapszik. Helyi érzéstelenítőszer adása mellett a belső és a külső aranyeres csomók kezelésére egyaránt használják. Az alkalmazott fagyasztó erősségétől függően (folyékony nitrogén —196 °C, folyékony nitrogén-oxidul —89 °C) a fagyasztás időtartama különböző. Az elhalt csomó körülbelül 18 nap múlva darabokban lelökődik.

Az eljárás hátránya az, hogy tartós fájdalom és több hétig tartó, erős váladékozással járó gyógyulási folyamat követi.

A fagyasztásos technika új eredményt nem hozott az aranyérbetegség kezelésében. Használata a gumigyűrűs lekötés kiegészítéseként ajánlott.

Infravörös sugaras kezelés

Az orvosi irodalom adatai szerint az injekciózásnál és a gumigyűrűs lekötésnél eredményesebb módszer. Az infravörös sugár fénysebességgel hatol be az aranyér meghatározott pontján a szövetekbe, és ott hővé alakul.

Ennek hatására a fehérjék kicsapódnak, ezért az aranyeres csomó elhal. Nagyon drága eljárás, ezért a gazdagabb országokban sem általánosan használt. A kis mérete miatt gumigyűrűzésre alkalmatlan, de panaszokat okozó aranyérbetegség kezelésére ajánlják. A külső aranyeres csomók és a bőrfüggelékek kimetszése ezzel a módszerrel elkerülhető.

3924
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
2
 1. zsidi szerint:

  Ha a gumigyűrűt felteszik, akkor az nem fáj még jobban? Legalább addig, amíg szorít?
  Félek tőle, azért elég fontos helyen van.. se ülni, se hajolni, se normálisan feküdni..
  Egyelőre a Reparon szokott segíteni, de el kell gondolkodnom valami komolyabbon is 🙁
  Azért milyen érdekes, hogy a Reparonnak egy baktérium a hatóanyaga, és mégis milyen jól kezel: http://bit.ly/aranyerre

  • Nagy Erika szerint:

   Az aranyér előesésekor gyulladást, nyákos, nyálkás váladékozást, viszketést, az aranyér megpattanásával vérzést okozhat. Aranyér okozta fájdalom a köztudattal ellentétben aránylag ritkán fordul elő, ilyenkor leggyakrabban nem az aranyér, hanem más végbélbetegség okoz panaszt.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]