8 leggyakoribb téma

Amit tudnia kell az aranyér és a székrekedés kapcsolatáról

1720
HOZZÁSZÓLÁS:

A székrekedés gyakorisága a civilizáció terjedésével emelkedik, különösen az iparilag fejlett országokban. Sajnos a civilizáció fejlődésével nem növekedtek arányosan az egészségügyet javító intézkedések, például az üzemi konyhák nem törekszenek arra, hogy az étrend rostokban gazdag legyen.szekrekedes1

A rosthiányos táplálkozás nemcsak székrekedésre hajlamosít, hanem a vastagbél gurdély, a vastagbélpollip és a vastagbélrák képződését is elősegíti.

Hogyan alakul ki a székrekedés?

A székrekedés diétás és gyógyszeres megszüntetésének megértéséhez ismernünk kell a székrekedés kialakulási mechanizmusát és ennek az aranyérhez való viszonyát.

A széklet (béltartalom) kiürülése szabályos ritmusú, naponta ismétlődik egy olyan erejű bélmozgás, amely a végbélben besűrűsödött székletet kiüríti, A szabályos bélműködés (székürítés) összefügg az egész szervezet épségével.

Elsősorban az emésztőrendszer, vagyis a gyomor-bél rendszer és a hasűri szervek (máj, hasnyálmirigy) normális működése befolyásolja a székelés menetét. A székrekedés nemcsak az időskor jellemzője, fiatal korban is előfordul.

A széklet a táplálék maradványain kívül tartalmaz még bélnedvet, epét, levált hámsejteket és baktériumokat. Miután — ép viszonyok esetén — a szénhidrát, a fehérjék, a zsírok, az ásványi sók és a víz felszívódott, a béltartalom már csak emésztetlen anyagot (elsősorban cellulózt) tartalmaz. Ez — a táplálék mennyiségétől és minőségétől függően — viszonylag kevés.

A széklet mennyisége 24 óra alatt 100—500 g között váltakozik. Emésztési (felszívódási) zavar esetén a széklet mennyisége több. A széklet formálhatósága a táplálék mennyiségétől, továbbá a gyomor-bél rendszeren való áthaladás sebességétől függ.

Székrekedésről (székszorulás, bélrenyheség, renyhe bélmozgás, idült dugulás, obstipáció) akkor beszélünk, ha a székürítés a normálisnál ritkábban következik be. A székürítés normális körülmények között naponta vagy kétnaponta jelentkezik.

Ha a székrekedés okaként mechanikus vagy szervi (organikus) elváltozást (bélelzáródás, bélszűkület) nem lehet kimutatni, mégis a széklet ennél ritkábban ürül, akkor szokványos székrekedésről beszélünk. Amíg egészséges viszonyok között a széklet a végbél tágabb részét (ampulla) tölti ki, addig székrekedés során a széklet a meghosszabbodott vagy kitágult felsőbb vastagbélszakaszokban torlódik és halmozódik fel.  Minél hosszabb ideig marad ott, annál inkább besűrűsödik.

A székrekedést többféle panasz kíséri: étvágytalanság, rossz közérzet, fejfájás, rossz szájíz, szájbűz.

Mi lehet a székrekedés oka?

A székrekedés kialakulását elősegítő tényezők: környezet, szokások, neveltetés, munkakör stb.

Külön kell beszélni a civilizált ember egészségtelen életmódjáról: a modern ember mindig fut, nincs ideje semmire, különösen saját magára. így székelési inger idején nincs lehetősége a székelésre, ezért az élettani ingert elnyomni kényszerül.

A székelést vissza kell tartania, emiatt a széklet a végbélben, illetve a vastagbélben raktározódik. A kemény székletet kezdetben az erőltetett, préselő bélmozgás még képes továbbvinni. Később azonban a bélizomzat fokozatosan elveszíti tónusát és tónustalan (atóniás) lesz, a bélizomzat kimerül. Kialakul a makacs székrekedés.

A civilizáció embere nemcsak siet, hanem lelkülete is érzékeny, ingerlékeny. Ezek mind befolyásolják a székelések módját és számát. Nagy jelentősége van a mindinkább szaporodó ülő foglalkozásoknak és az ezzel kapcsolatos hiányos testmozgásnak, mert a gyenge, laza hasizmok miatt csökken a bélmozgás.

Megváltozott az ételek elkészítési módja is: túlságosan finoman feldolgozott, energiában ugyan elégséges, de kis térfogatú (salakszegény) ételeket eszünk. Sokszor kevés az elfogyasztott folyadék is. Ilyenkor nincs, ami mozgásra ingerelje a bélfalat.

Az idős, elhízott emberek vastagbelének izomzata a normálisnál gyengébb.

Székrekedésre hajlamosít a hosszan tartó fekvés, az utazás, a környezetváltozás, az idegesség. Az altatók és nyugtatók is sokszor csökkentik a bélmozgást.

1720
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]