8 leggyakoribb téma

Amit tudni érdemes az aranyér műtéti kezeléséről

1729
HOZZÁSZÓLÁS:

A műtéti beavatkozást végezhetik heveny esetben sürgősséggel, idült aranyeresetben pedig választott időben. Sürgős műtét szükséges az aranyérbetegség bizonyos szövődményeinek (kizáródás, rögösödés, tályog) megoldására. A kizáródott és rögösödött esetek műtétje — ha elvégezhető — jelentősen megrövidíti a gyógyulás időtartamát.

A kisebb megterhelést jelentő és jó eredményeket adó ambuláns beavatkozásoknak köszönhetően szűkül a választott időben végzett műtétek javaslati köre. A III. és IV. fokú, a szövődményes, a túlzottan nagyméretű, a más végbéltáji betegségekkel együtt jelentkező, a konzervatív kezelésre és ambuláns sebészi módszerekre nem megfelelően reagáló belső vagy külső aranyeres csomók esetében indokolt az operáció.

Az aranyér kimetszése

A szakmailag elfogadott és alkalmazott műtéti eljárások közös vonása a belső és külső aranyeres csomó kimetszése, illetve a csomót ellátó erek lekötése.

A műtét kórházi bent fekvéssel jár, és a sürgősségi eseteket leszámítva részletes kivizsgálás előzi meg az operációt. A beteg a műtétet megelőző este és a műtét napjának reggelén tisztító beöntést kap.

A beavatkozás alatti fájdalommentességről helyi érzéstelenítéssel, gerincvelői érzéstelenítéssel vagy altatással gondoskodnak. A székürítés beindulása a műtét utáni második vagy harmadik napon várható.

A beteg a műtét napján folyadékot fogyaszt, de másnap már táplálkozik. Ennek betartása nagy jelentőségű az első székelés kellemetlenségeinek csökkentése szempontjából. Célszerű paraffinolajat és nagy rosttartalmú táplálékot fogyasztani.

Ha a műtét utáni harmadik napon sincs a betegnek széklete, akkor puha, vékony gumicsövön keresztül beöntés adható. A széklet megindulását követően a beteg olyan gyakran végezzen ülőfürdőzést, amennyire azt a megfelelő tisztán tartás és a jó közérzet megkívánja.

Ülőfürdőzés után száraz kötszerlapot helyezzen a végbélnyílásához, és azt szükség szerint cserélje. A hazabocsátásnak szövődménymentes esetben két feltétele van: a székelés beindulása, valamint az, hogy a beteg ne igényeljen injekciós fájdalomcsillapítást. Távozás után 10 nappal ajánlatos az első kontroll. A beteget egyénileg változó időközönként a teljes gyógyulásig ellenőrizni kell.

A műtét közvetlen szövődményeként vérzés, erős fájdalom, vizelési panasz jelentkezhet.

Lézeres sebészet

Az aranyeres csomó felszínére irányított lézersugár a kóros szöveteket gyakorlatilag elpárologtatja. Külső és belső aranyeres csomó, valamint egyéb végbéltáji betegség kezelésére is alkalmas módszer.

A beteg a műtét napján már hazamehet, de egy héten át naponta ellenőrzést igényel. A gyógyulás általában egy hónapig tart.

1729
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]