8 leggyakoribb téma

Amit az aranyér kapcsán tudnia érdemes!

2057
HOZZÁSZÓLÁS:

Aranyérnek a végbélnyílás körüli visszeres hálózat kitágulását nevezzük. Idősebb korban a legtöbb embernek van aranyere anélkül, hogy az panaszt okozna. Betegségükről rendszerint csak akkorpanik_4 szereznek tudomást, ha ahhoz szövődmények is társulnak.

Mi lehet az oka?

A végbélnyílás körüli visszerek kitágulását alkati sajátosság (örökletes kötőszöveti gyengeség), tartós székrekedés és erőlködés, ülőfoglalkozás, rostszegény táplálkozás mozgáshiány egyaránt okozhatja. Ilyenkor a végbélnyílásban kékesen áttűnő, puha és fájdalmatlan értágulatok láthatók.

Milyen tüneteket okoz?

Panaszokat rendszerint a szövődmények okoznak. Pl.: gyulladás, vérzés, extrém esetben az aranyeres csomók kifekélyesedése és elhalása.

A gyulladásba jött aranyér hirtelen fájdalmas lesz, és ez a végbéltáji fájdalom minden lépésnél, leülésnél, köhögéskor erősen fokozódik. Székeléskor az erős fájdalom rendszerint kissé enyhül, a záróizom összehúzódásakor ismét fokozódik. A gyulladás néha nagyobb vérzéssel hirtelen is megszűnhet.
A gyulladás későbbi szakára jellemző tünet a vérzés. Ez székelés után jelentkezik, és a székleten friss, piros vércseppek vagy csíkok formájában észlelhető – Ez fontos elkülönítő jel egyéb eredetű bélvérzésektől!

Amennyiben a visszértágulat a végbél záróizmán kívül helyezkedik el, babnyi, mogyorónyi kemény csomó is tapintható (ez az ún. ‘külső aranyér‘).
A végbélben keletkezett belső aranyér csak orvosi vizsgálattal észlelhető.

Különösen fájdalmas az aranyér kizáródása. Ilyenkor a végbélben magasabban keletkezett aranyér a végbélnyíláson kicsúszik, és a fájdalom miatt görcsösen összehúzódó záróizom annak nyelét leszorítja.

Hogyan kezelhető?

Az aranyeret természetesen orvosnak kell megmutatni. A gyulladás lezajlása után is nagyon fontos az aranyér kezelése, mert újabb szövődmények csak így előzhetők meg.

Az aranyér kezelése konzervatív úton és végső esetben műtéttel lehetséges. Az egyik legfontosabb teendő a puha, könnyű széklet biztosítása megfelelő étrenddel, szükség esetén enyhe hashajtókkal, bélkúpokkal.

2057
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]